SISERMAN Dan, TAT Alin
Spicilegium Philosophicum

 
 
   
  978-606-37-1697-3
  2022
 
  FULL E-BOOK
Format: add to cart
   
SUMMARY:

Se vorbește îndeobște mai mult despre un spirit al timpului (Zeitgeist) și amprenta acestuia asupra modului în care noi înțelegem și reflectăm lumea – asemenea cerului, al cărui joc de lumini și umbre oferă un contur de culoare lucrurilor. Nu trebuie însă să uităm solul din care ideile încolțesc și spiritul locului (Raumgeist) care le‐a animat creșterea. În acest orizont au loc întâlnirile, împlinirile, speranțele și dezamăgirile care ne edifică ca oameni și ne orientează busola căutărilor filosofice și spirituale. Există roade pentru care dăm socoteală în secerișul vieții de zi cu zi și există resturi de care recolta zilei nu pare să ia seama – aparent neînsemnate pentru logica zilei, aceste resturi de roade sunt tocmai cele care la urmă, la apus, dau sens întregii strădanii. Avem sarcina existențială de a nu lăsa iarna vieții să se aștearnă pe resturile rămase în urma secerișului. Acesta este și imboldul volumului de față, care se dorește a fi un spicilegium, care în limba latină înseamnă „un mănunchi de resturi de spice rămase în urma recoltei”. Așadar, o antologie de paisprezece texte filosofice de diferite dimensiuni și subiecte, dar care reprezintă expresia unei comunități de cercetători, profesori, doctoranzi și pasionați de filosofie aduși împreună de filosofia studiată sau trăită cândva la Cluj‐Napoca.

Chiar dacă este compus din texte eterogene, cititorul atent al acestui volum va putea sesiza cum spiritul acestui loc subîntinde toate tematizările: propensiunea față de idealism, profunzimea psihanalizei, subtilitatea fenomenologiei, pasiunea realist speculativă și fervoarea căutării autentice a binelui, adevărului și frumosului în lume, în gândire și artă sunt predispozițiile care însuflețesc și textele de față.

Dorim ca acest volum să fie dedicat filosofului clujean Virgil Ciomoș (n. 1953), profesor emerit al Departamentului de Filosofie din cadrul Universității Babeș‐Bolyai din Cluj‐Napoca, căruia îi aducem un gând de recunoștință și apreciere nu numai pentru faptul că a coordonat realizarea a mai multor texte cuprinse între aceste coperte, ci în primul rând pentru că prin pasiunea și profunzimea cu care a profesat filosofia a influențat într‐un mod deosebit de fecund orizonturile de dezbatere ale filosofiei românești timp de mai multe generații.